Station Lunteren

Station Lunteren is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Lunteren. Het station heeft een rijke geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de dagelijkse mobiliteit van de inwoners van Lunteren en omstreken. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Lunteren

Station Lunteren werd geopend op 1 mei 1902 als onderdeel van de Kippenlijn, een spoorlijn die loopt van Ede-Wageningen naar Amersfoort. De Kippenlijn, officieel de Valleilijn genoemd, dankt zijn bijnaam aan de vele pluimveebedrijven die in de omgeving van de spoorlijn gevestigd waren. Het station werd ontworpen door architect C.H. Peters, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stationsgebouwen langs de Kippenlijn.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1980 gesloopt en vervangen door een nieuw, kleiner gebouw. In 2006 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw perronmeubilair en een overkapping. Ook werd er een nieuwe fietsenstalling geplaatst en werd het stationsplein opnieuw ingericht.

Ligging in de stad Lunteren

Station Lunteren is gelegen aan de westkant van de stad, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Lunteren, waardoor het een ideale locatie is voor reizigers die de stad willen bezoeken. De omgeving van het station kenmerkt zich door een mix van woningen, winkels en horecagelegenheden. Ook zijn er diverse bedrijven en kantoren in de buurt van het station gevestigd.

De ligging van het station maakt het een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio. Naast de treinverbindingen zijn er ook diverse buslijnen die bij het station stoppen, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen tussen trein en bus.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Lunteren wordt bediend door de treinen van vervoerder Connexxion, die op de Valleilijn rijden. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein richting Ede-Wageningen en één trein richting Amersfoort. In de spitsuren kan dit aantal oplopen tot vier treinen per uur. De treinen stoppen op alle tussengelegen stations, waardoor reizigers eenvoudig kunnen reizen naar omliggende plaatsen zoals Barneveld, Ede en Amersfoort.

Vanaf station Ede-Wageningen kunnen reizigers overstappen op de intercitytreinen van de NS, die een directe verbinding bieden met steden zoals Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Den Bosch. Vanaf station Amersfoort zijn er directe verbindingen met onder andere Utrecht, Amsterdam, Zwolle en Apeldoorn.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Lunteren zijn er diverse parkeermogelijkheden voor reizigers die met de auto naar het station komen. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 50 auto’s en is doorgaans voldoende voor het aantal reizigers dat dagelijks gebruikmaakt van het station.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeerschijf verplicht is en dat de maximale parkeerduur beperkt kan zijn.

Fietsenstalling

Station Lunteren beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2006 is geplaatst tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het stationsgebouw. Hierdoor kunnen reizigers eenvoudig en snel hun fiets stallen voordat zij de trein nemen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Lunteren zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, lunch of diner. Ook zijn er enkele winkels in de buurt van het station, waaronder een supermarkt, bakker en drogisterij.

Het centrum van Lunteren ligt op loopafstand van het station en biedt een ruimer aanbod aan winkels en horecagelegenheden. Hier zijn onder andere diverse kledingwinkels, supermarkten, speciaalzaken en restaurants te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Lunteren waar reizigers kunnen overnachten. Deze accommodaties variëren in prijs en comfort, waardoor er voor iedere reiziger een geschikte overnachtingsmogelijkheid te vinden is. Enkele voorbeelden van hotels in de buurt van het station zijn Hotel De Wormshoef, Hotel De Lunterse Boer en Bed & Breakfast De Goudsberg.

Naast deze accommodaties zijn er in de omgeving van Lunteren ook diverse vakantieparken en campings te vinden, waar reizigers kunnen verblijven in een bungalow, chalet of op een kampeerplaats.

Station Lunteren is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. De rijke geschiedenis, centrale ligging en goede bereikbaarheid maken het station een aantrekkelijke locatie voor zowel inwoners van Lunteren als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie