Station Rijssen

Station Rijssen is een belangrijk knooppunt in de stad Rijssen, gelegen in de provincie Overijssel. Het station werd geopend op 1 oktober 1865 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Rijssen werd geopend op 1 oktober 1865 als onderdeel van de spoorlijn Almelo – Salzbergen, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, een ontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1902 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1965 werd het 100-jarig bestaan van het station gevierd met een speciale tentoonstelling en een gedenkplaat.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbouwingen geweest aan het station en het omliggende terrein. Zo werd in 1972 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het goederenemplacement opgeheven. In 1989 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect ir. Cees Douma en bestaat uit een laag, langwerpig gebouw met een opvallende luifel. In 2005 werd het stationsgebied opnieuw ingericht, waarbij onder andere een nieuwe fietsenstalling en een parkeerterrein werden aangelegd.

Ligging in de stad Rijssen

Station Rijssen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het station ligt aan de spoorlijn Almelo – Salzbergen, die dwars door de stad loopt. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse buslijnen samenkomen en aansluiten op de treinverbindingen. Aan de zuidzijde van het station ligt een groot parkeerterrein en een fietsenstalling.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Rijssen wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Keolis Nederland, die onder de naam Blauwnet rijden. Er zijn twee treinverbindingen vanaf het station:

  • Almelo – Rijssen – Holten – Deventer: deze trein rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.
  • Almelo – Rijssen – Holten – Zutphen: deze trein rijdt één keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations.

De reistijd van Rijssen naar Almelo bedraagt ongeveer 15 minuten, naar Deventer ongeveer 20 minuten en naar Zutphen ongeveer 40 minuten. In Almelo, Deventer en Zutphen kan er overgestapt worden op andere treinverbindingen, waaronder de intercity’s van NS.

Parkeermogelijkheden

Aan de zuidzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein, waar gratis geparkeerd kan worden. Er zijn ruim voldoende parkeerplaatsen beschikbaar, ook voor lang parkeren. Het parkeerterrein is goed bereikbaar vanaf de omliggende wegen en ligt op korte loopafstand van het station. Voor mindervaliden zijn er speciale parkeerplaatsen dichtbij de ingang van het station.

Fietsenstalling

Station Rijssen beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de zuidzijde van het station. Hier kunnen reizigers gratis hun fiets stallen. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en cameratoezicht, zodat de fietsen veilig gestald kunnen worden. Er zijn ook enkele OV-fietsen beschikbaar, die gehuurd kunnen worden door reizigers met een OV-chipkaart.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, een bakkerij en enkele andere winkels. Voor een kop koffie, een broodje of een warme maaltijd kunnen reizigers terecht bij de diverse cafés en restaurants in de buurt van het station. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Eetcafé De Keizerskroon: een gezellig eetcafé met een gevarieerde menukaart, gelegen op ongeveer 5 minuten lopen van het station.
  • Brasserie De Passage: een sfeervolle brasserie met een uitgebreide lunch- en dinerkaart, gelegen in het centrum van Rijssen.
  • Snackbar De Es: een snackbar met een ruim assortiment aan snacks, gelegen op korte loopafstand van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Rijssen waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Hotel De Beyaardier: een sfeervol hotel met 10 kamers, gelegen in het centrum van Rijssen op ongeveer 10 minuten lopen van het station.
  • Hotel Sallandse Heuvelrug: een luxe hotel met uitgebreide faciliteiten, gelegen aan de rand van Rijssen op ongeveer 3 kilometer van het station. Het hotel is bereikbaar met de auto of met de bus.
  • Bed & Breakfast De Boksloot: een kleinschalige B&B met 2 kamers, gelegen in een rustige woonwijk op ongeveer 15 minuten lopen van het station.

Station Rijssen is een belangrijk knooppunt in de stad Rijssen en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten. Met de treinverbindingen naar Almelo, Deventer en Zutphen is het station goed bereikbaar en een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad of de omliggende regio.

Plaats een reactie