Station Rotterdam Stadion

Station Rotterdam Stadion is een bijzonder treinstation in de stad Rotterdam, dat alleen geopend is tijdens evenementen in het nabijgelegen voetbalstadion De Kuip. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Rotterdam Stadion werd geopend op 29 mei 1937, ter gelegenheid van de opening van het voetbalstadion De Kuip. Het station werd destijds aangelegd om de grote stroom bezoekers van en naar het stadion te kunnen vervoeren. In de loop der jaren is het station meerdere malen aangepast en gemoderniseerd. Zo werd in 1994 het station uitgebreid met een extra perron en werden de sporen aangepast om de capaciteit te vergroten. In 2006 werd het station opnieuw gemoderniseerd en werd er een nieuwe voetgangersbrug aangelegd om de toegang tot het stadion te verbeteren.

Ligging in de stad Rotterdam

Station Rotterdam Stadion ligt in het zuiden van de stad Rotterdam, in de wijk IJsselmonde. Het station ligt direct naast het voetbalstadion De Kuip, waar voetbalclub Feyenoord haar thuiswedstrijden speelt. Het station is gelegen aan de spoorlijn Rotterdam – Dordrecht en ligt tussen de stations Rotterdam Zuid en Barendrecht in. Vanaf het station is het ongeveer 15 minuten lopen naar het winkelcentrum Zuidplein, waar zich ook het gelijknamige metrostation bevindt. Hierdoor is het station goed bereikbaar met zowel de trein als de metro.

Vertrekkende en aankomende treinen

Zoals eerder vermeld, is Station Rotterdam Stadion alleen geopend tijdens evenementen in het voetbalstadion De Kuip. Op deze momenten rijden er speciale evenemententreinen van en naar het station. Deze treinen rijden meestal vanaf de stations Rotterdam Centraal, Rotterdam Blaak, Rotterdam Lombardijen en Rotterdam Zuid. Daarnaast rijden er ook treinen van en naar andere steden in Nederland, zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Breda. De dienstregeling van deze treinen is afhankelijk van het evenement en wordt voorafgaand aan het evenement bekendgemaakt door de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Rotterdam Stadion zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor bezoekers die met de auto komen. Rondom het stadion zijn er diverse parkeerterreinen waar men tegen betaling kan parkeren. Deze parkeerterreinen zijn alleen geopend tijdens evenementen in het stadion. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station ook enkele parkeergarages, zoals de parkeergarage Zuidplein en de parkeergarage Ahoy. Deze parkeergarages zijn ook buiten evenementen om geopend en bieden een goed alternatief voor bezoekers die met de auto komen.

Fietsenstalling

Station Rotterdam Stadion beschikt niet over een eigen fietsenstalling. Echter, in de directe omgeving van het station zijn er wel mogelijkheden om de fiets te stallen. Zo zijn er rondom het stadion De Kuip diverse fietsenrekken waar men de fiets kan parkeren. Daarnaast is er bij het winkelcentrum Zuidplein een bewaakte fietsenstalling waar men tegen betaling de fiets kan stallen. Deze fietsenstalling is ook buiten evenementen om geopend.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Rotterdam Stadion zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er rondom het stadion De Kuip enkele horecagelegenheden waar men voor of na een evenement iets kan eten of drinken. Daarnaast zijn er in het nabijgelegen winkelcentrum Zuidplein diverse winkels en eetgelegenheden te vinden. Hier kan men terecht voor een uitgebreid aanbod aan winkels, variërend van kledingwinkels tot supermarkten en van elektronicawinkels tot drogisterijen. Ook zijn er in het winkelcentrum diverse restaurants en fastfoodketens te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de buurt van Station Rotterdam Stadion waar men kan overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Bastion Hotel Rotterdam Zuid, het Art Hotel Rotterdam en het Novotel Rotterdam Brainpark. Deze hotels liggen op enkele kilometers afstand van het station en zijn goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Daarnaast zijn er in het centrum van Rotterdam nog veel meer hotels te vinden, die ook goed bereikbaar zijn vanaf Station Rotterdam Stadion met de trein of de metro.

Station Rotterdam Stadion is een uniek treinstation in Nederland, dat alleen geopend is tijdens evenementen in het voetbalstadion De Kuip. Het station biedt bezoekers van deze evenementen een goede en snelle verbinding met de rest van het land en draagt bij aan een vlotte doorstroming van het verkeer rondom het stadion. Met de diverse parkeermogelijkheden, fietsenstallingen, restaurants, winkels en hotels in de omgeving is het station een belangrijke schakel in de infrastructuur rondom het stadion De Kuip.

Plaats een reactie