Station Ruurlo

Station Ruurlo is een belangrijk knooppunt in de gemeente Berkelland, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 15 oktober 1884 en is sindsdien een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Ruurlo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Ruurlo werd geopend op 15 oktober 1884 als onderdeel van de spoorlijn Winterswijk – Zutphen, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NWS, een standaardontwerp dat op meerdere stations langs de spoorlijn werd toegepast. In 1907 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1968 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen geweest in het treinverkeer op station Ruurlo. Zo werd in 1937 het reizigersvervoer tussen Ruurlo en Hengelo (Gld) gestaakt, waardoor Ruurlo een eindstation werd. In 1952 werd het goederenvervoer op dit traject ook beëindigd. Sindsdien is station Ruurlo alleen nog bediend door treinen op de spoorlijn Winterswijk – Zutphen.

Ligging in de stad Ruurlo

Station Ruurlo ligt aan de zuidwestelijke rand van het dorp Ruurlo, op ongeveer 1 kilometer afstand van het centrum. Het station is goed bereikbaar via de Stationsstraat, die het centrum van Ruurlo verbindt met het station. In de directe omgeving van het station bevinden zich enkele woonwijken en bedrijventerreinen. Ook het bekende Kasteel Ruurlo, dat tegenwoordig dienst doet als museum, ligt op loopafstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Ruurlo wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Winterswijk – Zutphen rijden. Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen, met een reistijd van ongeveer 30 minuten naar Zutphen en 20 minuten naar Winterswijk. In Zutphen kan er overgestapt worden op treinen richting Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn en Deventer. In Winterswijk kan er overgestapt worden op treinen richting Doetinchem en Arnhem.

Naast de reguliere treindienst wordt station Ruurlo ook af en toe aangedaan door historische stoomtreinen van de VSM (Veluwsche Stoomtrein Maatschappij), die op speciale dagen tussen Apeldoorn en Winterswijk rijden.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Ruurlo zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Ook aan de overzijde van het spoor, aan de Kremerskamp, is er een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Beide parkeerterreinen zijn op loopafstand van het station.

Fietsenstalling

Station Ruurlo beschikt over een overdekte fietsenstalling, die zich aan de Stationsstraat bevindt. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling in een afgesloten ruimte gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Ruurlo zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat bevindt zich een cafetaria, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack of een kop koffie. In het centrum van Ruurlo, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreidere maaltijd of om inkopen te doen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Ruurlo waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station bevindt zich Hotel Avenarius, een sfeervol hotel met diverse faciliteiten zoals een restaurant, bar en fietsverhuur. Ook in het centrum van Ruurlo zijn er enkele bed & breakfasts te vinden, zoals B&B De Tuinkamer en B&B De Slapende Koning. Daarnaast zijn er in de omgeving van Ruurlo diverse vakantieparken en campings, waar reizigers kunnen verblijven in een vakantiehuisje of met hun eigen kampeermiddel.

Station Ruurlo is een belangrijk knooppunt in de gemeente Berkelland en biedt reizigers diverse faciliteiten en mogelijkheden voor vervoer, eten, winkelen en overnachten. Met zijn rijke geschiedenis en gunstige ligging ten opzichte van het dorp Ruurlo en de omliggende bezienswaardigheden, is het station een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie