Station Sauwerd

Station Sauwerd is een spoorwegstation in het Groningse dorp Sauwerd, gelegen aan de spoorlijnen Groningen – Delfzijl en Groningen – Roodeschool. Het station werd geopend op 15 juni 1893 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Sauwerd, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van de spoorlijnen Groningen – Delfzijl en Groningen – Roodeschool begon in de tweede helft van de 19e eeuw. De spoorlijn Groningen – Delfzijl werd geopend op 15 juni 1893, terwijl de spoorlijn Groningen – Roodeschool enkele jaren later, op 16 augustus 1896, werd geopend. Station Sauwerd werd tegelijkertijd met de opening van de spoorlijn Groningen – Delfzijl in gebruik genomen. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd ontworpen door architect M.A. van Wadenoijen en was van het type Waterstaat, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast. In 1971 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijnen. Zo werd in 1953 de spoorlijn Groningen – Roodeschool geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden. In 2003 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, met onder andere een nieuw perronmeubilair en een nieuwe fietsenstalling. In 2017 werd de spoorlijn Groningen – Delfzijl verdubbeld tussen Groningen en Sauwerd, waardoor de capaciteit van de spoorlijn werd vergroot en er meer treinen konden gaan rijden.

Ligging in het dorp Sauwerd

Station Sauwerd is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp Sauwerd, op ongeveer 1,5 kilometer van het dorpscentrum. Het station ligt aan de Stationsstraat, die het dorp verbindt met de provinciale weg N361. De omgeving van het station is voornamelijk landelijk, met enkele woningen en boerderijen in de directe nabijheid. Het station is goed bereikbaar met de fiets en te voet, en er zijn enkele parkeerplaatsen voor auto’s in de buurt van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Sauwerd wordt bediend door treinen van vervoerder Arriva. Er zijn twee treindiensten die het station aandoen:

  • Serie 37700: Groningen – Delfzijl
  • Serie 37800: Groningen – Roodeschool / Eemshaven

De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd van Station Sauwerd naar Groningen bedraagt ongeveer 15 minuten, naar Delfzijl ongeveer 35 minuten en naar Roodeschool ongeveer 45 minuten.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Sauwerd zijn enkele parkeerplaatsen beschikbaar voor auto’s. Deze parkeerplaatsen zijn gratis en bevinden zich aan de Stationsstraat, op korte loopafstand van het station. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt, maar over het algemeen is er voldoende ruimte om te parkeren. Voor langdurig parkeren kan men het beste gebruikmaken van de parkeerplaatsen in het dorpscentrum van Sauwerd, op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station.

Fietsenstalling

Station Sauwerd beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2003 werd geplaatst tijdens de modernisering van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er zijn ook enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van bromfietsen en scooters.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Sauwerd zijn geen restaurants of winkels te vinden. Voor horecagelegenheden en winkels kan men het beste terecht in het dorpscentrum van Sauwerd, op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station. Hier zijn enkele cafés, restaurants en een supermarkt te vinden. In de nabijgelegen stad Groningen is uiteraard een ruimer aanbod aan horeca en winkels beschikbaar.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen in de nabijheid van Station Sauwerd. Voor overnachtingsmogelijkheden kan men het beste uitwijken naar de stad Groningen, waar diverse hotels en bed & breakfasts te vinden zijn. Groningen is eenvoudig te bereiken met de trein vanaf Station Sauwerd, met een reistijd van ongeveer 15 minuten. In de omgeving van Sauwerd zijn ook enkele vakantieparken en campings te vinden, die geschikt zijn voor een langer verblijf in de regio.

Station Sauwerd is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio Groningen en biedt goede verbindingen met de omliggende dorpen en steden. Met zijn moderne faciliteiten, waaronder een overdekte fietsenstalling en parkeermogelijkheden voor auto’s, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor zowel forenzen als recreatieve reizigers.

Plaats een reactie