Station Veendam

Station Veendam is een belangrijk spoorwegstation in de stad Veendam, gelegen in de provincie Groningen. Het station werd geopend op 1 augustus 1910 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Veendam, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Veendam werd geopend op 1 augustus 1910 als onderdeel van de spoorlijn Stadskanaal – Zuidbroek, die werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NOLS 3e klasse en werd ontworpen door architect Eduard Cuypers. In 1953 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type Standaardtype Vierlingsbeek, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1975 de spoorlijn naar Stadskanaal gesloten voor personenvervoer, waardoor het station zijn functie als spoorwegknooppunt verloor. In 1990 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudig abri-achtig gebouw. In 2000 werd de spoorlijn naar Stadskanaal opnieuw geopend voor personenvervoer door de Stichting Stadskanaal Rail (STAR), die met historisch materieel toeristische ritten verzorgt tussen Veendam en Stadskanaal.

Op 1 mei 2011 werd de spoorlijn tussen Veendam en Zuidbroek heropend voor regulier personenvervoer door Arriva, waardoor het station opnieuw een belangrijke functie kreeg in het openbaar vervoer. Sindsdien is het station een belangrijk knooppunt voor trein- en busvervoer in de regio.

Ligging in de stad Veendam

Station Veendam is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum van Veendam, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen. Het station ligt aan de Parallelweg, die parallel loopt aan de spoorlijn en de N33. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse regionale buslijnen samenkomen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Veendam wordt bediend door de treinen van vervoerder Arriva. Er rijdt twee keer per uur een stoptrein tussen Veendam en Groningen, die onderweg stopt op de stations Zuidbroek, Kropswolde, Martenshoek, Hoogezand-Sappemeer, Sappemeer Oost, Haren, Groningen Europapark en Groningen. De reistijd tussen Veendam en Groningen bedraagt ongeveer 35 minuten.

Daarnaast rijdt de Stichting Stadskanaal Rail (STAR) met historisch materieel toeristische ritten tussen Veendam en Stadskanaal. Deze ritten vinden voornamelijk plaats in de zomermaanden en tijdens evenementen. De dienstregeling en tarieven van de STAR zijn te vinden op hun website.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Veendam zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Parallelweg, direct naast het station, bevindt zich een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse andere parkeerterreinen en -garages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. In het centrum van Veendam geldt op sommige plaatsen een blauwe zone, waar met een parkeerschijf maximaal 2 uur gratis geparkeerd mag worden.

Fietsenstalling

Station Veendam beschikt over een onbewaakte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, naast het busstation. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. Er zijn geen bewaakte fietsenstallingen of fietskluizen aanwezig op het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Veendam zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich het winkelcentrum van Veendam, waar diverse winkels, supermarkten, cafés en restaurants gevestigd zijn. Enkele voorbeelden van horecagelegenheden in de buurt van het station zijn Grand Café Java, Eetcafé ’t Pleintje en Snackbar Lunchroom Koolhof. Daarnaast zijn er diverse afhaalrestaurants en bezorgdiensten actief in de omgeving van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Veendam waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel Parkzicht, gelegen op ongeveer 1 kilometer van het station, en Bed & Breakfast Veendam, gelegen op ongeveer 2 kilometer van het station. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse vakantieparken en campings te vinden, zoals Vakantiepark Borgerswold en Camping De Iembarg.

Station Veendam is een belangrijk knooppunt voor trein- en busvervoer in de regio en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten in de directe omgeving. Met zijn rijke geschiedenis en centrale ligging in de stad Veendam is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de provincie Groningen.

Plaats een reactie